'EU vermoedt staatsteun aan Amazon'

De Europese Commissie onderzoekt of Amazon illegale staatssteun heeft ontvangen van Luxemburg. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van betrokkenen bij de zaak.

In mei van dit jaar werd bekend dat Amazon bestellingen in Europa via zijn kantoor in Luxemburg laat lopen om zo weinig mogelijk omzetbelasting te betalen. In totaal sluisde de Amerikaanse webwinkelgigant zo elf miljard pond (13,6 miljard euro) Europese omzet weg, schreef The Sunday Times destijds.

Amazon heeft in Europa vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bestellingen die daar worden gedaan, lopen via Luxemburg. Dat kantoor betaalt vervolgens een bedrag aan de Britse vestiging voor de bezorging van de producten.

Eerder werd al bekend dat belastingdeals van Starbucks in Nederland en Apple in Ierland onderzocht worden. Luxemburg ligt daarnaast onder vuur vanwege vergelijkbare afspraken met autofabrikant Fiat. De betrokkenheid van Luxemburg ligt volgens de Financial Times gevoelig, omdat Jean-Claude Juncker ten tijde van de deals premier van het land was. Hij wordt binnenkort voorzitter van de Europese Commissie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!