Drie HEMA-filialen noodgedwongen dicht

Drie vestigingen van HEMA hebben dit weekend hun deuren wegens financiële problemen moeten sluiten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse winkelketen aan Het Financieele Dagblad.

De winkels in Hoevelaken, Kerkrade en Nijkerk werden gerund door franchisenemers. De ondernemer uit Kerkrade heeft zelf het faillissement aangevraagd, stelt de woordvoerder. Het concern kreeg daarnaast signalen dat de twee Gelderse winkels met financiële problemen kampten. “Daarom hebben wij besloten om de leveringen aan die franchiser te stoppen.”

HEMA zag afgelopen maart voor het eerst in zijn bestaan een filiaal failliet gaan, toen een winkel in Geleen zijn deuren moest sluiten. De sluitingen zeggen echter niets over het moederconcern zelf, benadrukt hij. Zo is sluiting van andere vestigingen niet aan de orde. “Sterker nog, HEMA zal nog dit jaar enkele nieuwe vestigingen in Nederland openen, waaronder een franchise.”

Dat de winkelketen in zware tijden verkeert bleek eerder deze maand echter uit de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Zo draaide HEMA in de eerste zes maanden in totaal 52,3 miljoen euro verlies. Daarnaast kwam aan het licht dat twee franchisenemers met steun van de franchisevereniging een arbitragezaak hebben aangespannen tegen het moederbedrijf. Zij eisen 29 miljoen euro terug uit het marketingstrategiefonds.

HEMA introduceerde vorige maand nog een nieuw winkelconcept in al zijn Nederlandse vestigingen, waarbij onder meer ruimte is gemaakt voor zo’n zeshonderd nieuwe producten. De eerste resultaten van de verbouwde winkels zijn positief, liet directievoorzitter Ronald van Zetten destijds weten. HEMA beschouwt 2014 volgens hem als transitiejaar, om vanaf volgend jaar de vruchten te plukken van alle veranderingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!