Bruna zet mes in personeelsbestand hoofdkantoor

Bruna gaat zestig van de honderd banen op het hoofdkantoor uitbesteden. De keten in boeken en kantoorartikelen moet terug naar de kern, zegt algemeen directeur Fred Zeegers dinsdag in De Financiële Telegraaf. “Van alles wat geen kernactiviteit wordt onderzocht of deze activiteit uitbesteed kan worden.”

Bruna maakte in juni aan het personeel bekend een reorganisatie te starten, een proces dat begin september afgerond had moeten zijn. De koerswijziging is het gevolg van tegenvallende resultaten. De winkelketen heeft de omzet in twee jaar tijd met tien procent zien dalen en enkele filialen gesloten.

De omzetdaling wordt volgens Zeegers vooral veroorzaakt door de laagrenderende serviceonderdelen, waaronder de verkoop van postzegels en sigaretten. De kernomzet van onder meer boeken, papier en schrijfwaren staat niet onder druk, aldus de topman. Daarnaast trekken investeringen dit jaar nog een wissel op de resultaten. Zeegers verwacht volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven. “We waren misschien te aardig”, zegt hij. “Alles mag wel wat scherper. Noem het de nieuwe zakelijkheid van Bruna.”

Daarnaast wil de directie de organisatie in vijf aparte bv’s onderbrengen. Zo komen de holding, de 35 eigen winkels, de zeventien stationswinkels, de webwinkel en de ruim driehonderd franchisewinkels in een eigen bv om de risico’s te spreiden. Medewerkers van de winkelketen vrezen dat hiermee de verliesdraaiende franchisers worden afgestoten. Volgens Zeegers is echter geen enkele winkel verlieslatend.

Daarbij komt dat grootaandeelhouders ING en PostNL volgens ingewijden van de winkelketen van hun belangen af willen. De voorbereidingen voor een verkoop van Bruna zouden al enige tijd gaande zijn. Zeegers ontkent de geruchten. “Als een Russische retailer met honderd miljoen euro komt, dan wordt het anders.”

Bruna heeft het afgelopen jaar zijn directie zien wijzigen. Zo verliet commercieel directeur Steven van Wijk per 1 september de keten nadat hij vijftien jaar bij de keten had gewerkt. Van Wijk bekleedde deze functie sinds maart dit jaar. Hij volgde toen Johan Westerbeek op die naar eigen zeggen zijn bakens wilde verzetten. Algemeen directeur Fred Zeegers volgde vorig jaar oktober Peter Brouwer op als algemeen directeur. Het opstappen van Brouwer werd destijds omgeven door geruchten uit de markt dat zijn vertrek te maken had met een te trage ontwikkeling van een geïntegreerde multichannelaanpak. Zeegers sprak dat destijds tegen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!