De Kalvertoren loopt langzaam leeg

De eerste verdieping van winkelcentrum de Kalvertoren in Amsterdam staat grotendeels leeg. Veel retailers hebben het pand het afgelopen jaar verlaten, terwijl ook de overgebleven winkels wellicht binnenkort verdwijnen. Dat meldt Het Parool.

De huren in de Kalvertoren zijn sinds 2008 gedaald van 2500 euro naar maximaal tweeduizend euro. Dat is een teken dat de locatie minder in trek is bij winkeliers. Op de begane grond profiteren retailers nog van het publiek dat via de Kalverstraat binnenkomt, maar op de eerste verdieping lopen volgens het dagblad nauwelijks klanten. Veel consumenten zouden niet beseffen dat de Kalvertoren meerdere verdiepingen heeft.

De leegloop heeft een sneeuwbaleffect, zegt adviseur Jaap Kaai van Expertteam Winkelgebieden. De leegstand zorgt er volgens hem voor dat klanten wegblijven. “Hierdoor verdwijnen meer winkels en uiteindelijk loopt zo het hele winkelcentrum leeg.”

De Kalvertoren werd in 1997 geopend en kon destijds rekenen op veel belangstelling onder retailers. De huidige leegloop past echter bij de landelijke tendens van afnemende bezoekersstromen naar winkelcentra, stelt Kaai. Retailers staan daardoor voor de keuze welke winkels ze willen behouden. “Op verdiepingen is het lastiger om klanten vast te houden, deze locaties zullen er bij veel bedrijven dan ook als eerste uit gaan.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends