Detailhandel Nederland vreest duurder betalingsverkeer

Mobiele betalingen openen de deur voor dure betaalmethoden, zoals creditcardtransacties en PayPal. Daarvoor vreest Detailhandel Nederland, dat bij de Europese Commissie voor goede regulering van mobiele betalingen pleit.

Internationale ondernemingen als Apple, PayPal en Visa ontwikkelen allerlei producten waarmee klanten met hun smartphone kunnen betalen aan de kassa. Een groot deel van de retailers staat volgens Detailhandel Nederland open voor deze vorm van betalen en ziet het als een middel om klanten beter te bedienen.

Tegelijkertijd zijn er zorgen over de kosten die de betaalmethoden met zich meebrengen. “Denk aan de betalingen met de mobiele telefoon van creditcardmaatschappijen of PayPal”, aldus secretaris betalingsverkeer Tom Ponjee. “Winkeliers betalen daarvoor een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief.”

Retailers moeten volgens de branchevereniging zelf een keuze kunnen maken voor het soort betaalmiddel dat zij in hun winkels accepteren. Daarnaast moeten er vaste tarieven komen voor transacties in plaats van een percentage van het aankoopbedrag. De huidige contactloze en reguliere pinbetalingen werken al op deze manier.

In de Verenigde Staten zijn verschillende grote retailers als Walmart en Best Buy bezig met de ontwikkeling van een eigen mobiele betaalapp, omdat ze de betaaldienst van Apple niet willen gebruiken. Bij de app van de winkelketens wordt het aankoopbedrag direct van de bankrekening van klanten afgeschreven. Daardoor spelen banken of creditcardmaatschappijen geen rol in de transactie en kunnen ze geen commissie berekenen, in tegenstelling tot betalingen met behulp van Apple Pay.

Reacties