'Winkeliers onwetend over werktijden tijdens feestdagen'

Winkeliers hebben onvoldoende kennis van het aantal uur dat medewerkers extra ingezet mogen worden. Daarnaast weten ze vaak niet op hoeveel pauze ze recht hebben. Dat blijkt uit de jaarlijkse MKB Barometer personeelszaken van payrollorganisatie Please, dat door onderzoeksbureau Markteffect is uitgevoerd.

Veel medewerkers worden extra ingezet tijdens aanvullende koopavonden en koopzondagen tijdens de feestdagen. Ondernemers lopen echter onnodig veel risico op boetes en tegelijkertijd zetten zij vaak meer medewerkers in dan daadwerkelijk noodzakelijk is, concludeert Please.

Van de ondervraagde ondernemers is bijvoorbeeld 72 procent niet op de hoogte onder welke voorwaarden medewerkers meer dan veertig zondagen per jaar mogen werken. Dat is toegestaan wanneer dit in een collectieve regeling is vastgelegd en de medewerker ermee instemt. Bijna de helft van de ondernemers is echter in de veronderstelling dat dit nooit is toegestaan.

De payrollorganisatie wil ondernemers erop attenderen dat ze risico lopen als ze hun medewerkers te veel laten werken tijdens de feestdagen, zegt directeur Hans van de Ven. “Je kunt prima medewerkers extra inzetten als ze hier zelf mee instemmen en als dit goed is vastgelegd, maar ze hebben wel recht op regelmatige pauzes.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!