Diefstalschade de Bijenkorf bijna even groot als winst

De Bijenkorf lijdt jaarlijks 7,5 miljoen euro schade als gevolg van winkeldiefstal terwijl de winst over het laatste boekjaar 7,6 miljoen euro bedroeg. Dat heeft het hoofd beveiliging van de warenhuisketen gezegd tijdens een rechtszaak die een vermeende winkeldief had aangespannen tegen de retailer.

Verspreid over tien vestigingen wordt er elke winkeldag voor circa twintigduizend euro aan artikelen ontvreemd bij de Bijenkorf. In de vestiging in Amsterdam ligt de jaarlijkse schade op twee miljoen euro. Personeel betrapt hier elk jaar tweehonderd winkeldieven.

De vermeende winkeldief werd begin dit jaar naar eigen zeggen door beveiligers in een winkelcel gestopt en als onmens door de Bijenkorf behandeld. Ook toen duidelijk werd dat hij onschuldig was, werd de man nog vastgehouden. De man eiste een vergoeding van vijfduizend euro voor immateriële schade. De Bijenkorf heeft onrechtmatig gehandeld, aldus de rechtbank. Een dergelijke behandeling is alleen toegestaan als iemand op heterdaad wordt betrapt. De warenhuisketen moet een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Winkeldiefstal is met een percentage van 0,59 procent op de totale retailomzet in ons land het op één na hoogste in Europa, zo bleek onlangs uit een studie van onderzoeksbureau The Smart Cube in opdracht van beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems. Binnen Europa vormt vormt winkeldiefstal alleen in Finland een groter probleem voor de detailhandel. Nederlandse retailers investeren gezamenlijk 723 miljoen euro in het beveiligen van winkels en producten. Winkelcriminaliteit en de investeringen in preventie kosten elk Nederlands huishouden daarmee 213 euro, aldus het beveiligingsbedrijf.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends