'Ook kleine gemeente moet koopzondag omarmen'

Kleine gemeenten moeten hun ogen niet sluiten voor de sterke vraag naar winkelmogelijkheden op zondag. Juist in een periode waarin winkelstraten leeglopen stijgen de bezoekersaantallen op zondag, stelt onderzoeksbureau CityTraffic.

Nederlandse gemeenten mogen sinds mei vorig jaar zelf bepalen of winkels op zondag hun deuren mogen openen. Daarvoor gold voor de meeste gemeenten een jaarlijks maximum van twaalf koopzondagen.

Een aantal middelgrote steden zoals Alkmaar heeft de limiet op het aantal koopzondagen inmiddels afgeschaft. In de Noord-Hollandse plaats stijgt het aantal bezoekers op zondag, zegt manager Lieke Danenberg van Stichting Promotie Alkmaar tegen de NOS. “We voldoen duidelijk aan een behoefte bij de consument, dus we gaan ermee door.”

In het Friese Drachten willen meerdere winkeliers graag hun deuren op zondag openen, maar staat het bestuur van de van oudsher gereformeerde gemeente geen koopzondagen toe. Detailhandel Nederland is echter tevreden met de manier waarop de openstelling geregeld is, laat een woordvoerder weten. Gemeenten kunnen volgens de brancheorganisatie goed bepalen of er lokaal behoefte is aan koopzondagen. “Maar beslissingen hierover moeten wel altijd gebeuren in samenspraak met de plaatselijke winkeliers.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!