IKEA Zwolle wordt internationale pilotstore

De nieuwe winkel van IKEA in Zwolle gaat enkele nieuwe winkelelementen testen voor de Zweedse keten. Het filiaal dat 18 februari wordt geopend geldt als een internationale pilotwinkel. Dat zegt storemanager Sandra Schouten tegenover RetailNews.

De vierkante vestiging beschikt over een kleiner verkoopoppervlakte en zo’n 7500 van de in totaal tienduizend producten die IKEA in zijn assortiment heeft. De compactere winkel speelt volgens Schouten in op de veranderende wensen van de klant, die graag sneller door de winkel wil navigeren. Daarvoor zijn bijvoorbeeld snellere routes uitgestippeld.

Ook de inrichting van de winkel wijkt af van andere vestigingen. De zogenoemde markethall met alle woninginrichtingartikelen bevindt zich doorgaans op de begane grond, een verdieping onder de showroom. In de vestiging in Zwolle wordt die afdeling echter gebruikt om de twee verdiepingen met elkaar te verbinden, zegt Schouten. De winkelkarren staan zodoende al op de eerste verdieping opgesteld en kunnen met een speciale band naar beneden worden genomen.

Verder wordt in het restaurant een nieuwe opzet met meer zelfbediening getest. Buiten piektijden kunnen klanten ook hun warme maaltijden zelf opscheppen, geeft de storemanager als voorbeeld. Op de begane grond vinden klanten het zelfbedieningsmagazijn, waar ze hun aankopen direct kunnen afrekenen. De producten worden vervolgens door de transportservice van IKEA nog dezelfde dag thuisbezorgd.

Tot slot beschikt het filiaal in Zwolle niet over een Småland, de opvang voor kinderen van drie tot acht jaar. “We willen een bredere doelgroep bedienen, waardoor we ook oudere kinderen gaan aanspreken.” Overal door de winkel komen kinderafdelingen met nieuwe speeloplossingen, er worden speurtochten gehouden en het wordt mogelijk om kinderfeestjes te houden. “En we gaan bij de uitgang ook de klanttevredenheid van kinderen meten.”

De winkel wordt de meest duurzame IKEA van Nederland. De 5.500 zonnepanelen en negen windmolens op het dak produceren jaarlijks achthonderd megawattuur, volgens Schouten een substantieel deel van het totale energieverbruik van de winkel. “Het is waarschijnlijk de meest duurzame winkel van Nederland, al kan ik dat niet met zekerheid zeggen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!