Meerdere grootwinkelbedrijven verlaten Lelystad als de gemeente het centrum niet op korte termijn aantrekkelijker maakt. Een aantal van hen zou al hebben besloten om het huurcontract op te zeggen. Dat meldt Omroep Flevoland op basis van een brandbrief van de ondernemingsvereniging aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente moet volgens de ondernemers snel aan de slag met onder meer de bestrating en bewegwijzering, terwijl ze ook een vriendelijker parkeerbeleid willen. Alleen dan is volgens hen het tijd nog te keren.

De brandbrief is ondertekend door winkelketens als HEMA, H&M, La Place en The Sting. De laatstgenoemde modezaak erkent uit Lelystad te vertrekken als er komend jaar niets gebeurd. De omzet van The Sting is volgens een woordvoerder net als bij andere winkels in zijn omgeving achtergebleven bij de verwachtingen. Het is volgens Omroep Flevoland niet duidelijk of ook de andere genoemde ketens met een vertrek uit het centrum dreigen.

Het college van burgemeester en wethouders laat in een reactie weten de zorgen van de winkeliers te kennen en voor april met een plan van aanpak te komen dat het stadshart aantrekkelijker moet maken. Dat plan wordt volgens de gemeente een gezamenlijke agenda van alle betrokken partijen.