'Consument moet onverwacht de broekriem aanhalen'

Voor veel Nederlanders zal de financiële situatie ingrijpender veranderen dan zij denken. Grote groepen consumenten zullen ook dit jaar de broekriem moeten aanhalen, waarschuwt overheidsplatform Wijzer in Geldzaken.

Consumenten denken volgens het platform dat de koopkracht stijgt en er weinig verandert. 2015 brengt echter opnieuw het nodige aan overheidsmaatregelen en nieuwe wetten. Wijzer in Geldzaken heeft daarom een online tool gelanceerd die consumenten inzicht geeft in wat er voor hen verandert en hoe dat invloed heeft op hun geldzaken.

Consumenten bouwen dit jaar onder meer minder pensioen op, terwijl ook de verandering van de algemene heffingskorting, de oorzaak van de naheffing, dit jaar een vervolg krijgt. Verder krijgen huizenbezitters en huizenkopers te maken met nieuwe regels en gaat vanaf september het studieleenstelsel van start. De maatregelen zijn volgens het overheidsplatform ‘stuk voor stuk ingewikkeld en de invloed van deze veranderingen op de persoonlijke financiële situatie kan groot zijn’.

De Nederlandsche Bank stelde zijn verwachtingen over de groei van de particuliere consumptie in 2015 vorige maand nog naar boven bij. De centrale bank verwacht dit jaar een groei van 1,8 procent, na een nulgroei vorig jaar. Daarmee kwam er een einde aan een periode van vijf jaar waarin de particuliere consumptie overwegend afnam. De komende jaren zijn huishoudens bereid en in staat om meer te gaan besteden, stelt DNB.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!