Verlieslatend Halfords zag omzet bijna halveren

Halfords heeft zijn resultaten sinds het begin van de crisis in 2008 fors terug zien lopen. In 2012 en 2013 leed de winkelketen verliezen van respectievelijk 1,3 en 6,6 miljoen euro, waarbij het resultaat over 2012 vertekend is door een bijzondere bedrijfsopbrengst van 3,2 miljoen euro. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curatoren Rinke Dulack en Robbert Roeffen.

De omzet van Halfords lag in 2008, toen de winkelketen nog onderdeel was van Macintosh Retail Group, rond de honderd miljoen euro. In 2013 was deze omzet gedaald tot 65 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2014 liepen de verkopen nog eens met elf procent terug. Het verlies werd door kostenbesparingen beperkt tot ruim een miljoen euro.

Halfords werd medio 2013 overgenomen door algemeen directeur Peter Jan Stormmesand, waarbij Macintosh de winkelketen bleef financieren. Daarbij werd onder meer afgesproken dat Halfords de lening naar rato van de verkoop van de verpande voorraad diende af te lossen. De winkelketen bleek eind 2013 en medio 2014 daar echter niet toe in staat, waarna de directie tevergeefs op zoek ging naar overnamekandidaten. Begin oktober werd het faillissement aangevraagd.

Een groep franchisenemers wist op 22 december overeenstemming te bereiken over de aankoop van 26 winkels, waarvan er zeventien open werden gehouden. Nog eens veertien winkels maken kans op een herstart, waarvan er volgens de curatoren al drie concreet in de pijplijn zijn. De franchisenemers namen eveneens onderdelen van het hoofdkantoor, de goodwill, IT-systemen en IE-rechten over. Hoeveel zij daarvoor hebben betaald is nog onduidelijk.

De curatoren waren voor de doorstart lange tijd in gesprek met een partij, waarmee op hoofdzaken overeenstemming werd bereikt. Die niet nader genoemde partij trok zich op het laatste moment terug, terwijl ook een initiatief van de voormalige bestuurder samen met één van de leveranciers strandde. Zij krijgen de financiering voor een doorstart niet rond.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!