Gemeenten gaan experimenteren met minder regels

Meerdere gemeenten zullen vanaf begin maart meedoen aan een pilot met regelluwe winkelgebieden. Ze worden nu in het kader van de Retailagenda benaderd voor het experiment. Dat zegt Remko Bak van het Expertteam Winkelgebieden, dat kennispartner Platform 31 ondersteunt bij het project.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken introduceerde in oktober het plan om een agenda voor de retail op te stellen, die moet zorgen dat de sector ‘een mooie toekomst tegemoet gaat’. De afspraken moeten deze maand worden gepresenteerd, zodat ze dit jaar nog uitgevoerd kunnen worden.

Veel marktpartijen lopen momenteel op tegen een woud aan regels, die het ondernemerschap belemmeren. Eén van de pijlers van de Retailagenda is dan ook om deze regels in te perken, laat Bak weten. De gemeenten die benaderd worden staan volgens hem niet afwijzend tegenover de pilot. Momenteel wordt in samenwerking met juristen onderzocht welke regels in aanmerking komen om geschrapt te worden. “We kunnen natuurlijk niet alle regels overboord gooien”, zegt hij. 

De gemeente Amsterdam liet in november al weten te willen starten met een ‘freezone’, waarbij retailers meer de vrije hand krijgen en belemmerende regelgeving wordt ingeperkt. Vorige maand werd echter bekend dat Hutspot zijn horeca-afdeling op last van de gemeente moest sluiten.

Remko Bak gaat op RetailWatching dieper in op de aanpak van de problematiek in de binnenstad, evenals twee andere deskundigen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!