Amsterdam start pilot met foodtrucks

Gemeente Amsterdam gaat de komende twee jaar experimenteren met foodtrucks op straat. Voor de pilot ‘Lekker eten op de Amsterdamse straten’ worden half februari in alle stadsdelen, behalve in Noord en Centrum, plaatsen aangewezen waar voedselwagens hun producten mogen verkopen. Exploitanten kunnen zich vervolgens aanmelden om in aanmerking te komen voor een vergunning.

Foodtrucks zijn lange tijd verhinderd door regels en een lastig vergunningssysteem, waardoor streetfood nauwelijks meer in Nederland bestaat. De ventplaatsen die er zijn hebben lange wachtlijsten en worden bijna alleen aan hotdog-, ijs- en haringkarren toegewezen. Restaurants in trucks, koffiebarretjes op bakfietsen en keuken in oude busjes worden echter steeds populairder.

Lotte Wouters van The Food Line-up juicht de pilot toe. Twee jaar geleden startte zij met een gratis ‘guerrillalunch’ op het Beursplein de discussie over het rigide gemeentebeleid. “Het is geweldig dat de gemeente nu een deur openzet voor deze jonge ondernemers”, aldus Wouters. Wel vraagt ze zich af welke regels blijven gelden, aangezien ondernemers voor de vergunningen ook te maken krijgen met de brandweer en de Voedsel- en Warenautoriteit. “Een hamburger van de houtskoolgrill, zou dat kunnen?”

Eind december hebben de VVD en PvdA het Amsterdamse college van burgemeesters en wethouders nog vragen voorgelegd, omdat de werkgelegenheid en creatieve sector door het strenge beleid in het gedrang zouden komen. Dit naar aanleiding van de verplichte sluiting van de horeca-afdeling van conceptstore Hutspot, waarbij vijf mensen hun baan verloren. Het beleid zou het start-ups onnodig moeilijk maken, aldus de politici. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!