Luxemburgse belastingconstructie Amazon mogelijk illegaal

De belastingafspraken tussen Amazon en Luxemburg zijn mogelijk in strijd met Europese regels. Dat is de voorlopige conclusie van Europese toezichthouders, zo liet de Europese Commissie afgelopen week weten. De Commissie start daarom een onderzoek naar de e-commercegigant.

Amazon betaalt volgens de toezichtshouders veel minder belasting dan zou moeten, doordat een groot deel van de inkomsten als royalty’s wordt doorgesluisd van één Luxemburgs dochterbedrijf naar een ander. Luxemburg heeft deze belastingdeal ‘in zeer korte tijd’ goedgekeurd, wat de vraag wekt of de juiste afwegingen wel zijn gemaakt.

De constructie ‘heeft niets te maken met output, verkopen of winst’, stelt de Commissie. De deal is inmiddels al ruim tien jaar van kracht. Ondanks het verzoek tot inzicht in details over de constructie heeft de Commissie dat niet ontvangen.

Amazon moet binnen enkele weken reageren op de voorlopige conclusie. Wanneer blijkt dat de retailer heeft geprofiteerd van illegale staatssteun moet een groot bedrag niet onbetaalde belasting alsnog worden betaald.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!