Tom Kabinet moet activiteiten staken

Tom Kabinet moet de verkoop van tweedehands e-books binnen drie dagen beëindigen, op last van een dwangsom van duizend euro per dag. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag bepaald in een kort geding.

De Nederlandse Uitgeversbond (NUV) had de zaak aangespannen omdat op Tom Kabinet ook e-books met een illegale herkomst kunnen worden verkocht. Daarnaast ondervinden uitgevers en auteurs veel schade door de website, aldus NUV. Het platform houdt volgens de rechter inderdaad te weinig controle op de herkomst van de producten. Als Tom Kabinet voldoende maatregelen neemt om de illegale exemplaren te weren, kan een verzoek worden ingediend om het verbod op te heffen. 

Directeur Marc Jellema van het online platform laat weten de verkoop van tweedehands e-books door te zetten. In de uitspraak wordt de verkoop van tweedehands e-books an sich namelijk niet verboden, stelt Jellema. Hij kan naar eigen zeggen echter binnen enkele dagen een lijst samenstellen van aangeboden boeken die legaal zijn. Deze exemplaren zijn voorzien van een watermerk. Andere e-books worden uit het assortiment gehaald. 

Tom Kabinet bestaat sinds juni 2014. Inmiddels zijn er dertigduizend e-books aangeboden en negenduizend verkocht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!