Slijters gaan gebukt onder accijnsverhogingen

Slijterijen overwegen in navolging van de pomphouders de Nederlandse Staat te dagvaarden om de accijnsverhogingen. “Het effect van de accijnsverhoging op gedestilleerd is vergelijkbaar, zo niet veel groter, dan voor diesel en LPG”, verklaart voorzitter Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie.

De branche waarschuwt naar eigen zeggen al jaren voor de economische effecten van de verhogingen die begin 2013 en 2014 zijn doorgevoerd. Hoewel afgelopen zomer al duidelijk werd dat de accijnsverhogingen op gedestilleerd een averechts effect hadden heeft dit volgens de organisatie niet geleid tot aanpassing van het beleid. “De overheid zal met een oplossing moeten komen, anders zal ook hier de rechter er aan te pas moeten komen”, aldus Andes.

De slijterijen volgen de namens de pomphouders aanhangig gemaakte procedure volgens de voorzitter nauwlettend. De pomphouders willen een schadevergoeding van de Staat omdat ze zich naar eigen zeggen door het overheidsbeleid in een structurele verliessituatie bevinden. Pomphouders in de grensstreek lopen omzet mis doordat automobilisten en transporteurs na de accijnsverhoging over de grens zijn gaan tanken.

Het tanken over de grens wordt volgens de SlijtersUnie veelal gecombineerd met de aanschaf van gedistilleerd. Consumenten kopen nog vaker hun gedestilleerd in het buitenland en dat geldt volgens de organisatie niet alleen voor de grensgebieden, maar voor heel Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!