Vakbonden stellen V&D-directie ultimatum

FNV en CNV eisen dat V&D alle eenzijdig voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten met werknemers uiterlijk komende woensdag intrekt. Als V&D vasthoudt aan onder meer het loonoffer van 5,8 procent stappen de vakbonden naar de rechter.

De warenhuisketen maakte vorige week bekend te snijden in het loon en de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Behalve de loonsverlaging wil V&D ook dat medewerkers onder meer vakantiedagen, seniorendagen en toeslagen inleveren, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. “Menig werknemer gaat er fors meer dan tien procent op achteruit.”

FNV beseft dat V&D in zwaar weer zit, maar dat is volgens de vakbond geen vrijbrief om eenzijdig offers te eisen van de medewerkers. Daarnaast stelt de winkelketen daar bijvoorbeeld geen baangarantie tegenover. “Bovendien kan en mag V&D geen eenzijdige wijzigingen doorvoeren zonder instemming van de werknemers.”

Het arbeidscontract is een overeenkomst tussen twee partijen, dat volgens de vakbond niet door een partij ten koste van de ander gewijzigd mag worden. Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes stelde eerder al dat een eenzijdige loonsverlaging juridisch niet is toegestaan, maar dat elke individuele werknemer om toestemming gevraagd moet worden.

De afgelopen dagen bezochten ruim 340 leden bijeenkomsten van FNV. Zij voelen zich volgens de vakbond respectloos behandeld en weigeren mee te werken aan een versobering. “Als V&D doorzet gaan we namens honderden leden naar de rechter”, aldus Suijker.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!