Doe-het-zelfbranche doet het zonder cao

Winkelketens in de doe-het-zelf-branche hebben de totstandkoming van een cao geblokkeerd. De belangenvereniging VWDHZ adviseert zijn leden in plaats daarvan een loonsverhoging van 1,25 procent door te voeren, laten de vakbonden FNV en CNV weten.

De 22.000 werknemers in de doe-het-zelf-branche beschikken sinds de zomer van 2013 niet meer over een cao. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels kwamen halverwege december in een impasse terecht. De vakbonden verlaagden hun eisen naar een loonsverhoging van anderhalf procent en een substantiële eenmalige uitkering ter compensatie van de voorgaande jaren, maar kregen nul op het rekest.

VWDHZ heeft volgens de vakbonden nooit een serieus bod gedaan. ‘Op deze manier heeft het nog heel wat voeten in aarde voor er een nieuwe cao ligt’, stellen FNV en CNV.

De vakbonden nemen geen genoegen met een loonsverhoging van 1,25 procent, omdat werknemers daarmee hun koopkracht niet hersteld zien worden. “Bovendien creëer je binnen je eigen branche oneigenlijke concurrentie, want niet iedere werkgever zal het advies van de VWDHZ opvolgen”, aldus CNV-bestuurder Giacomo Russo.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends