V&D houdt rekening met faillissement

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield organiseert vanavond een bijeenkomst voor winkeleigenaren, waarbij ook vertegenwoordigers van Sun Capital en V&D aanwezig zijn. Daar wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor het huurconflict rond het warenhuisconcern, dat twee weken terug losbarstte.

V&D heeft de vastgoedeigenaren afgelopen weekend opnieuw een brief gestuurd met het verzoek om vier huurvrije maanden en een huurverlaging. De toestemming is volgens de retailer voorwaardelijk en gaat van tafel ‘mocht V&D in staat van faillissement worden verklaard of zelf een faillissementsverzoek indienen’.

Dinsdagmiddag staat het kort geding gepland van IEF Capital, dat zijn winkelpanden wil ontruimen als V&D de huur niet overmaakt. V&D heeft op de valreep een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt. Zo is de huur voor de Amsterdamse vestiging volledig betaald en is de huur voor de winkels in Den Haag, Maastricht en Utrecht deels overgemaakt. Het vastgoedbedrijf ziet echter geen aanleiding om af te zien van het kort geding.

Meer vastgoedeigenaren willen het voorbeeld van IEF Capital volgen, zo blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad. Vier verhuurders die meer dan tien V&D-winkels bezitten hebben advocatenbureau Boekel de Nereé inmiddels ingeschakeld. Het gevaar bestaat volgens de krant dat V&D de goede locaties kwijtraakt en achterblijft met de minder aantrekkelijke vestigingen.

Sun Capital gaf eerder al aan niet langer in V&D te investeren als werknemers, vastgoedeigenaren en banken geen financieel offer willen brengen. Wanneer die extra veertig miljoen euro uitblijft, geven de banken volgens het Algemeen Dagblad op hun beurt ook geen nieuwe kredieten.

“Ik zie geen ander scenario dan een faillissement”, stelt Cor Molenaar. De retailer moet volgens de hoogleraar van zijn schuld af. Na een doorstart zullen er maximaal vijftien V&D’s overblijven. “Alleen in de grote steden en de grotere provinciesteden zal een V&D succesvol zijn.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!