Pomphouders verliezen zaak over accijnzen

Twee pomphouders uit de grensstreek krijgen geen schadevergoeding van de overheid voor hun inkomensderving na de accijnsverhoging op diesel en lpg. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag dinsdag bepaald.

De ondernemers eisten een voorschot op de schade die ze sinds de accijnsverhoging per 1 januari 2014 ondervinden. Automobilisten tanken volgens hen sindsdien vaker over de grens, waar de prijzen lager liggen. Ze spannen daarnaast nog een bodemprocedure aan tegen de Staat. Ze vorderden vast een voorschot, omdat ze bang waren het hoofd niet boven te water te houden totdat die procedure is afgerond.

Hoewel aannemelijk is dat de accijnsverhoging heeft bijgedragen aan de slechte bedrijfsresultaten van de pomphouders, staat volgens de rechter niet vast in welke mate dat het geval is. In 2013 hadden ze ook al te maken met fors teruglopende resultaten, terwijl de accijnzen toen nog niet waren verhoogd, aldus de rechtbank. Daarnaast zijn er mogelijke andere oorzaken voor de problemen bij de pomphouders, zoals bevolkingskrimp en een zuiniger wagenpark.

De Stichting Accijnsclaim waarin brancheorganisaties BETA, BOVAG en de pomphouders zijn verenigd, reageert teleurgesteld op de uitspraak en beraadt zich op nieuwe stappen. Die zullen op zeer korte termijn plaatsvinden, aldus de organisatie.

Slijterijen overwegen in navolging van de pomphouders de Nederlandse Staat te dagvaarden om de accijnsverhogingen, zo lieten de Koninklijke SlijtersUnie onlangs weten. Het tanken over de grens wordt volgens de organisatie veelal gecombineerd met de aanschaf van gedistilleerd. “De overheid zal met een oplossing moeten komen, anders zal ook hier de rechter er aan te pas moeten komen”, aldus voorzitter Ron Andes.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!