De chronologie van V&D

De ontwikkelingen bij V&D stapelen zich in rap tempo op. Vanaf het moment dat de drastische maatregelen bekend werden gemaakt, ligt het warenhuisconcern onder een vergrootglas. De retailer werkt met verhuurders, banken en vakbonden aan een langetermijnoplossing. De tijdlijn van V&D.

9 februari
V&D is gered, in ieder geval voorlopig. De retailer bedankt al zijn medewerkers, klanten en leveranciers voor hun geduld en steun in roerige tijden. De warenhuisketen heeft maandag na langdurige onderhandelingen met banken en verhuurders overeenstemming bereikt over zijn herstructureringsplan. De vakbonden zijn overigens nog niet akkoord.

8 februari
Na een weekend vol onderhandelingen is er nog altijd geen akkoord bereikt met de stakeholders, waardoor de toekomst van de winkelketen onduidelijk blijft. V&D zou van de pandeigenaren de toezegging hebben gehad dat er zes maanden minder huur hoeft te worden betaald, maar de vakbonden weigeren voorlopig nog mee te werken. De winkels gaan maandag ‘gewoon’ open.

6 februari
De handreiking van V&D wordt omarmd door IEF Capital, die de uitspraak van het kort geding uitstelt. De retailer krijgt meer tijd en krijgt daarom niet vrijdag te horen of vier van zijn grootste winkels ontruimd moeten worden. Het volledige weekend wordt gebruikt om tot een besparing van veertig miljoen euro te komen, omdat de winkelketen anders kopje onder gaat.

5 februari
V&D wil dat zijn verhuurders voor 4 februari tekenen voor vier huurvrije maanden en een permanente huurverlaging, maar dat ultimatum is van tafel gehaald. De keten wil namelijk verder in gesprek met de pandeigenaren over het terugdringen van de huurkosten.

4 februari
Ondanks een laatste handreiking van V&D (het loonoffer wordt stapsgewijs ingevoerd), besluiten de vakbonden toch een kort geding aan te spannen.

CB laat als eerste leverancier weten niet langer boeken aan de warenhuizen te leveren. Kredietverzekeraar Coface heeft besloten de kredietlimiet voor V&D op nul te zetten, waarna CB op 23 januari besluit de leveringen stop te zetten. Dat deed het bedrijf overigens eerder ook bij Polare, de boekwinkelketen die niet veel later failliet werd verklaard.

3 februari
Het kort geding van IEF Capital dient dinsdag 3 februari. Daar laat de winkelketen weten uitstel van betaling aan te moeten vragen zijn winkels in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Utrecht moeten worden ontruimd. Diezelfde avond vindt er voor het eerst een constructief overleg tussen de partijen plaats op het hoofdkantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

31 januari
De banken draaien de geldkraan inmiddels steeds verder dicht, concludeert De Financiële Telegraaf uit correspondentie tussen de banken en V&D-topman Don Roach. De winkelketen zelf benadrukt echter met de banken in gesprek te zijn over langetermijnkredietafspraken. Dat ING, ABN AMRO en Rabobank de warenhuisketen per 1 februari geen krediet meer zouden verstrekken, wordt door V&D ontkend.

30 januari
IEF Capital spant een kort geding aan en wil dat V&D zijn winkels in de Amsterdamse Kalverstraat, Utrecht, Den Haag, Alkmaar en Maastricht leeghaalt als er geen huur wordt betaald.

Nadat de vakbonden al uitgebreid aan bod waren geweest spreekt ook de ondernemingsraad van V&D en La Place zich uit over het gevraagde loonoffer. Het personeel is met stomheid geslagen, omdat zij volgens de ondernemingsraad het bedrijf al jaren draaiende houdt op een minimale personeelsformatie. De ondernemingsraad wil best praten over de maatregelen, maar wil ‘zekerheid dat de aandeelhouders V&D niet over een halfjaar failliet laten gaan’. 

29 januari
V&D wil niets weten van winkelsluitingen, maar heeft toch zijn contract voor de Kalvertoren opgezegd. Het huurcontract loopt nog twee jaar.

27 januari
Een dag na de gepeperde reacties van vastgoedeigenaren dreigen de vakbonden als eerste met een rechtszaak. FNV, CNV en De Unie willen namens meer dan honderd leden de directie aanklagen vanwege de eenzijdige loonsverlaging. Het concern krijgt tot 4 februari de tijd de maatregelen terug te draaien.

26 januari
De eerste week na aankondiging van V&D staat vooral in het teken van de vakbonden, maar daar komt verandering in als de brief aan verhuurders in handen komt van de Volkskrant. IEF Capital, eigenaar van de panden in onder meer Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, laat meteen weten dat de panden die aan V&D verhuurd worden op uitstekende locaties liggen ‘waarvoor continue interesse van nationale en internationale retailers bestaat’.

19 januari
Alle betrokkenen krijgen op 19 januari te horen dat V&D in zijn kosten moet snijden. Verhuurders ontvangen een brief met het verzoek om vier huurvrije maanden. Daarnaast wil V&D niet langer tien procent van zijn omzet kwijt zijn aan winkelhuren, maar slechts zeven procent per filiaal. De medewerkers moeten op hun beurt 5,8 procent inleveren, terwijl nog eens vijftig arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor worden geschrapt. Bij een reorganisatie in 2013 werden al eens 169 banen geschrapt. De vakbonden reageren dezelfde dag nog als eerste van de stakeholders op de drastische maatregelen van V&D. ‘Buiten alle proporties’ vindt CNV. FNV eist een dag later toekomstperspectief voor de circa elfduizend medewerkers bij V&D.

Interim-ceo Don Roach maakt plaats voor John van der Ent, die tot 1 maart nog Etam Groep onder zijn hoede heeft.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in