Vakbond wijst winstdelingsplan V&D af

FNV Handel voelt niets voor het voorstel waarbij V&D zijn werknemers aandelen in ruil voor hun loonoffer wil geven. Dat laat de bond weten na het overleg van dinsdagmiddag in het hoofdkantoor van de warenhuisketen.

Dat overleg vond plaats naar aanleiding van het kort geding over de salarisverlaging dat maandag diende. De rechter gaf beide partijen 48 uur de tijd om tot een overeenkomst te komen. Als dat niet lukt, doet de rechter volgende week maandag uitspraak. Tijdens de zitting liet V&D weten dat werknemers aandelen kunnen krijgen in de onderneming. Als de warenhuisketen weer winstgevend wordt, kunnen ze hun loonoffer zo terugverdienen. "Dit plan is door V&D uitgebreid van twee naar vijf jaar met een éénprocentuitkering van het brutojaarsalaris per jaar", aldus de warenhuisketen. "Dat is ruim een verdubbeling."

Het plan biedt de werknemers echter niet het perspectief dat tijdens het kort geding werd geschetst, stelt FNV-bestuurder Niels Suijker. “V&D meldde tijdens de zitting dat het bedrijf ruim twintig jaar verlies draait. Dus wij zien niet dat de aandelen binnenkort iets voor de werknemers gaan opleveren.”

Volgens commissaris en oud-ceo Jacob de Jonge kan de keten in 2017 weer zwarte cijfers schrijven. Als het personeel dan zou meedelen in de winst, zou dat volgens Suijker het verlies van inkomen niet compenseren. De bond wacht nu het vonnis van de rechter af. V&D reageert teleurgesteld op de uitkomst van het gesprek. "We menen met de plannen een heel belangrijke aanzet te hebben gegeven", aldus directielid Harm Tunteler. 

Verzekeringsmaatschappij a.s.r., wiens vastgoedtak eigenaar is van zes filialen van V&D, probeert de keten intussen een steuntje in de rug te geven. Wie bij a.s.r. een hypotheek of verzekering afsluit, krijgt een cadeaubon ter waarde van 25 euro die alleen te besteden is bij V&D. "We hopen dat het helpt om Nederland met meer sympathie over dit icoon van de winkelstraat te laten praten en er weer eens wat vaker te winkelen”, zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!