'Winkelketens hebben geen trek in Leidsche Rijn'

Ruim twee op de drie grote winkelformules uit ons land wil zich niet vestigen in het nieuwe winkelcentrum Leidsche Rijn. Dat concludeert EenVandaag uit een nog niet gepubliceerd rapport van Q&A Research & Consultancy.

Maximaal tien van de 32 ondervraagde retailers overweegt een winkel in het Utrechtse centrum te openen. Als het centrum kleiner wordt, loopt dat aantal op naar negentien. De belangrijkste reden om geen winkel te openen is de leegstand in andere centra in de directe omgeving van Leidsche Rijn.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Corio, dat al langer aandringt op een kleiner winkelgebied. De vastgoedeigenaar is bang dat Leidsche Rijn een ‘retailramp’ wordt ‘die zijn gelijke niet kent’. Bij de planvorming werd uitgegaan van honderdduizend inwoners, terwijl begin vorig jaar zo'n dertigduizend mensen in de Utrechtse wijk woonden.

Het rapport is volgens EenVandaag een steun in de rug voor retailkenners, die al langer waarschuwen dat het nieuwe centrum in Leidsche Rijn veel te groot wordt. De oorspronkelijke 48 duizend vierkante meter winkeloppervlakte is al teruggebracht naar 38 duizend, terwijl de gemeente Utrecht zich momenteel buigt over een voorstel van projectontwikkelaar ASR Vastgoed om nog eens zesduizend vierkante meter te schrappen. Corio pleit echter voor een omvang van maximaal achttienduizend vierkante meter. ‘Aanpassing van de plannen is noodzakelijk om een catastrofe af te wenden’, stelt de vastgoedpartij in een brief aan de gemeenteraad.

RetailTrends