Rechter verwerpt loonoffer, V&D in beroep

V&D mag de salarissen van zijn werknemers niet met 5,8 procent verlagen om daarmee zijn financiële situatie te verbeteren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in het kort geding dat de vakbonden hadden aangespannen tegen de warenhuisketen.

De bonden reageren verheugd op de uitspraak. “Het is zeer rechtvaardig dat er niet zomaar een eenzijdig loonoffer dat zoveel gevolgen heeft, kan worden afgedwongen”, zegt voorzitter Ton Heerts van FNV.

De bonden hebben nog altijd geen inzage gehad in het reddingsplan dat V&D, Sun Capital, vastgoedeigenaren en banken hebben opgesteld. “Uit de media hebben we vernomen dat het loonoffer geen deal breaker is voor dit plan”, aldus bestuurder Niels Suijker. De bonden zijn volgens hem bereid om namens het personeel opnieuw het overleg met V&D aan te gaan.

V&D laat weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak door een spoedappèl aan te vragen. Als gevolg van het vonnis kan de loonmaatregel niet worden doorgevoerd bij de vakbondsleden, maar wel bij het merendeel van de werknemers, aldus de retailer. De keten gaat zich hierop beraden. Het heeft weinig kans van slagen om de loonsverlaging wel bij het ene deel van het personeel door te voeren en bij de vakbondsleden niet, zegt CNV-advocaat Hülya Aydemir in Het Financieele Dagblad. "Alle werknemers, ook de niet-leden, kunnen met de uitspraak van vandaag naar de rechter stappen."

Het is volgens ceo Don Roach ‘absoluut noodzakelijk’ dat de loonkosten worden verlaagd naar een niveau dat gebruikelijk is binnen retail. “Dit is nodig om te kunnen concurreren met nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers. De loonmaatregelen zijn een belangrijk onderdeel voor de continuïteit van het bedrijf.”

De retailer wilde de eenzijdige salarisverlaging al in februari invoeren, maar werd daarbij gedwarsboomd door de bonden. Als de rechter had ingestemd met het loonoffer, zou de maatregel met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Bij het maartsalaris van de werknemers zou dan ook de korting over februari worden verrekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!