'Xenos en HEMA verzuimen oude lampen in te nemen'

Consumenten kunnen nog altijd niet bij alle winkels hun oude spaarlamp inleveren als ze een nieuwe kopen. Bij Xenos werd negen op de tien lampen geweerd, terwijl HEMA in zestig procent van de gevallen de oude lamp niet innam. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van stichting LightRec, die namens producenten en importeurs verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van oude lampen.

Mysteryshoppers gingen voor het jaarlijkse onderzoek langs zeshonderd winkels, waaronder 29 ketens en een groep zelfstandige lampenspeciaalzaken. Hoewel zij al sinds 2005 verplicht zijn de oude lamp in te nemen voor recycling bij de aanschaf van een nieuwe, deed zeventien procent van de winkels dat niet. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

Behalve Xenos en HEMA kunnen consumenten ook bij Action en C1000 in ongeveer de helft van de gevallen hun oude lamp niet kwijt. Supermarkten scoren volgens de Consumentenbond sowieso laag, met een gemiddeld inzamelpercentage van 79 procent. Woon- en elektronicazaken accepteren oude lampen juist bijna altijd.

In totaal komt één op de zes ketens de afspraken niet na, concludeert LightRec. Na aanleiding van voorgaande onderzoeken was al met hen contact opgenomen om te vragen of ze ondersteuning nodig hadden bij de inzameling, stelt manager Jeroen Bartels. Omdat daar onvoldoende respons op is gekomen, treedt de stichting nu met de cijfers naar buiten. "We hopen dat de ketens nu het belang van de wettelijke eis onderkennen en een verbetering laten zien."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!