V&D onderzoekt andere kostenbesparingen

Na het verbod op het loonoffer bezint V&D zich op alternatieven om de kosten omlaag te brengen, waaronder een reorganisatie. “De kostenbesparing is hard nodig, dat staat als een paal boven water”, zegt V&D-directielid Sanne Oosterhoff tegen De Telegraaf.

De loonmaatregelen zijn een belangrijk onderdeel voor de continuïteit van V&D, liet ceo Don Roach na afloop van het kort geding weten. Volgens de warenhuisketen vormt het voorgenomen loonoffer een pijler onder het reddingsplan dat investeringsmaatschappij Sun Capital, de vastgoedeigenaren en banken hadden opgesteld. De salarisverlaging zou een kostenbesparing van tien tot twaalf miljoen euro opleveren. De vakbonden gaan er vanuit dat Sun Capital de keten niet laat vallen vanwege dat relatief kleine bedrag. V&D benadrukte echter in de rechtszaal dat de loonkosten structurele omlaag moeten, omdat Sun Capital anders niet langer bereid is om de retailer te ondersteunen.

De rechter bepaalde maandag dat V&D de salarissen van de werknemers die lid zijn van een vakbond niet mag verlagen. Dat geldt voor circa elfhonderd van de ruim vijfduizend medewerkers van V&D. Als gevolg van de uitspraak kan het loonoffer wel worden doorgevoerd bij de niet-leden van een vakbond. De keten zou het liefst bij alle werknemers een loonsverlaging doorvoeren, zegt Oosterhoff in Het Financieele Dagblad. “We bekijken allerlei scenario’s, maar dit heeft onze voorkeur aangezien het geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.” Het is volgens hem op dit moment nog niet aan de orde om te snijden in het personeelsbestand. De warenhuisketen heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak door een spoedappèl aan te vragen.

Eigenaar Sun Capital heeft een belegd vermogen van 7,9 miljard euro verspreid over 61 bedrijven met 170 duizend werknemers. Gezamenlijk zijn de ondernemingen goed voor veertig miljard dollar omzet. Gemiddeld gaat één op de vijf  bedrijven waarin Sun Capital in investeert failliet, weet het Algemeen Dagblad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!