Ahold beleeft hoogtepunt op de beurs

De koers van Ahold is dit jaar al ruim zestien procent gestegen, ondanks stevige concurrentie en marges die onder druk staan. Het Nederlandse retailconcern profiteert van een positief beurssentiment en een sterke dollar, stelt Het Financieele Dagblad.

De huidige koers van Ahold staat met 17,19 euro op het hoogste punt sinds juni 2002. De sterke dollar is volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities in het voordeel van het concern, omdat circa de helft van de omzet in de Verenigde Staten wordt behaald, maar er in euro’s wordt gerapporteerd.

Ahold kampt in de Verenigde Staten echter tegelijkertijd met een teruglopend marktaandeel en krimpende marges, stelt analist Marco Gulpers van ING. Ook In Nederland staan de marges volgens hem onder druk en zullen investeringen in bol.com ook zwaar op de winstmarge gaan drukken.

Het Zaanse concern heeft momenteel flink wat geld in kas, onder meer omdat anderhalf jaar terug het belang in de Zweedse retail ICA voor bijna 2,5 miljard euro werd verkocht. De voorbije twee jaar heeft Ahold voor zo’n twee miljard euro aan eigen aandelen gekocht. “Iedereen denkt dat er mogelijk weer een aandeleninkoopprogramma zal komen”, stelt Vandenberghe.

De markt verwacht volgens Gulpers echter ook dat er geld wordt teruggegeven aan de aandeelhouder. Een verdere koersstijging ziet hij vanwege de krimpende marges niet gebeuren. Hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot wijst er echter op dat Ahold goed gepositioneerd is met zijn focus op de servicekant van de markt. Door de crisis voelen ze de opkomst van discountsuper, stelt hij. “Maar als de economie weer vaart krijgt, dan zal de consument minder prijsgevoelig zijn.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!