Zuid-Holland gaat detailhandelsplannen toetsen

De provincie Zuid-Holland stelt een onafhankelijke commissie aan die de plannen van gemeenten voor nieuwe detailhandelslocaties gaat toetsen. Dat heeft de Provinciale Staten besloten na een motie die de SP vorig jaar heeft ingediend.

De politieke partij wil de groeiende leegstand beperken en vindt het noodzakelijk om plannen veel kritischer te bekijken. Voorheen werden de bouw- en ontwikkelplannen besproken in een onderling overleg tussen de gemeenten.

“Bij de discussie over de mogelijke komst van Decathlon aan de rand van Den Haag en Schiedam was het duidelijkst te zien dat de oude manier van werken verkeerd was”, aldus fractievoorzitter Bart Vermeulen. Zo werden kritische notities naar de effecten volgens hem genegeerd of werd een adviescommissie niet eens ingeschakeld. De provincie stak uiteindelijk een stokje voor de komst van Decathlon naar het Haagse Forepark en Harga-Noord in Schiedam.

Uit alle regio’s kwam volgens Vermeulen verzet tegen de aanscherping van het beleid. “Willen we naar een sterke detailhandel, dan is sturing vanuit de provincie hard nodig”, stelt hij.

De SP wil verder dat er de komende jaren actief gewerkt gaat worden aan het saneren van slecht functionerende perifere detailhandelslocaties. Daarnaast moet de provincie meehelpen bij de herbestemming van winkels naar bijvoorbeeld woningen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!