V&D krijgt steun van verhuurders bij kort geding

Veel verhuurders vinden het maar niks dat Mondia Investments V&D voor de rechter heeft gesleept om alsnog de volledige huur betaald te krijgen. Zij steunen het warenhuisconcern bij het kort geding dat donderdag dient. Dat laat advocaat Tomas Steenmetser weten aan RTL Z.

Steenmetser wil bij de rechtbank in Enschede namens in totaal elf vastgoedeigenaren spreektijd vragen. Zij spraken onder leiding van IEF Capital vorige maand af dat V&D vijf maanden lang minder dan de helft van de huur hoeft te betalen. “Het is onredelijk als Mondia nu wel de volle honderd procent krijgt”, aldus Steenmetser.

Behalve de eigenaar van het pand in Hengelo doen ook de verhuurders in Den Helder, Goes, Heerlen, Den Bosch en Sittard niet mee in het huurakkoord van V&D. Zo stelde Metroprop, eigenaar van de drie laatstgenoemde panden, als voorwaarde dat de vastgoedeigenaar met een nieuwe huurder in zee kon gaan, als die zich aandiende. Daar ging de keten echter niet mee akkoord.

Verder blijkt uit een rondgang van RTL Z dat V&D nog geen afspraken gemaakt heeft met de verhuurders die wel bij het reddingsplan betrokken waren. Sommige van hen maken zich zorgen over de trage voortgang en hebben het idee dat de retailer ‘geen echte plannen heeft’. Als V&D zich niet aan afspraken uit het contract houdt, kan de keten worden gedwongen binnen twee maanden de winkels te ontruimen.

Verzekeraar a.s.r., dat zes panden van V&D in bezit heeft, vertrouwt volgens zijn woordvoerder op een goede afloop. “We verwachten op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan, maar omdat er per filiaal onderhandeld moet worden, wordt het een tijdrovend traject.” De warenhuisketen zelf doet momenteel geen uitspraken over de gesprekken met zijn verhuurders.