'V&D moet rentekosten omlaag krijgen'

V&D moet de voorwaarden voor zijn leningen heronderhandelen in plaats van een huurverlaging of loonoffer te eisen. Dat zegt retailexpert Cor Molenaar in een reactie op de uitspraken van directielid Sanne Oosterhoff, die stelt dat de keten boven de streep winst maakt.

Vrijwel alle winkels dragen positief bij aan het resultaat voor afschrijving van rente en overheadkosten, liet Oosterhoff maandag weten. Daarom is het sluiten van winkels volgens hem geen goede oplossing voor de problemen waarin V&D verkeert. “Als dat zo is, dan lijkt het me er geen reden om huurverlaging en een loonoffer te vragen”, aldus Molenaar. De directie van de warenhuisketen moet volgens hem heronderhandelen over de kredieten om lagere rentekosten te realiseren. “Dan krijg je dus een gezonde onderneming.”

Oosterhoff liet verder weten niets in het sluiten van winkels te zien, omdat de overheadkosten dan over minder locaties verdeeld moeten worden. V&D moet volgens retaildeskundige Rupert Parker Brady echter de helft van zijn warenhuizen sluiten. Hij wijst erop dat V&D vorig jaar 55 miljoen euro verlies en in 2013 42 miljoen euro verlies draaide. “Als bedrijf moet je ook af en toe de pijn pakken, anders blijft het dweilen met de kraan open.” De uitspraken van Oosterhoff zijn volgens hem een rookgordijn waarmee de keten zijn personeel het gevoel probeert te geven dat het goed komt. “Ze zeggen niet dat ze met de rug tegen de muur staan. Maar dat staan ze wel.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends