Amsterdamse fracties pleiten voor vrije winkeltijden

Gemeenten hebben alle ruimte om winkels vrije openingstijden te geven, maar doen dat nauwelijks. Dat stellen fractievoorzitters Jan Paternotte en Marja Ruigrok van D66 en VVD in Amsterdam. “Wij stellen voor om dat te veranderen door in de hoofdstad een eerste proef te doen met volledig vrije openingstijden voor winkels in het centrum.”

Vergeleken met de rest van de wereld heeft Nederland nog steeds strenge winkelsluitingstijden, stellen de twee in een opiniestuk in het NRC Handelsblad. Zo moeten de winkels in Amsterdam om tien uur ’s avonds dicht. “De vraag is: waarom zouden we nog langer in hele steden een verplichte sluiting afdwingen?”

Landen zonder sluitingstijden laten volgens Paternotte en Ruigrok zien wat het effect kan zijn van vrije openingstijden. Zo zullen ondernemers hun winkels nooit massaal hun winkel openhouden, maar kunnen vooral kleinere supermarkten, drogisterijen of boekwinkels ervoor kiezen laat open te blijven. Dat heeft volgens hen een positief gevolg voor de veiligheid, omdat een straat waar winkels open zijn minder anoniem is.

Verder bieden ruime openingstijden meer werkgelegenheid en wordt het personeel tijdens de late uren beter betaald. “In het geval van Amsterdam krijgen de 17 miljoen jaarlijkse bezoekers meer kans om geld te steken in de economie. Zo zijn ondernemer én medewerkers beter af”, aldus de fractievoorzitters.

Amsterdam maakte het onlangs ondernemers al makkelijker en goedkoper om langer open te blijven, door de financiële en administratieve lastendruk voor de vergunning te verminderen. De gemeente experimenteerde daarnaast twee jaar terug al met de mogelijkheid om winkels 24 uur per dag open te houden. Tijdens een proefperiode van een jaar maakte echter niemand in Amsterdam-Zuid en Zuidoost daar gebruik van.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!