Contant betalen voert nog altijd de boventoon

Hoewel de meeste consumenten het liefst per pin betalen, rekenen ze nog het vaakst contant af. Dat meldt De Nederlansche Bank (DNB).

Zeven op de tien consumenten hebben een voorkeur voor betalen met hun pinpas, maar 53 procent van de transacties gebeurt nog steeds met contant geld. Circa 39 procent van de betalingen wordt via de pinpas afgehandeld. De rest van de betalingen gebeurt op een andere manier.

Een flink deel van de consumenten overschat hoe vaak zij hun aankopen met de pinpas betalen, stelt de bank. ‘Consumenten zijn wel verliefd geworden op de pinpas, maar zijn in de praktijk nog steeds getrouwd met contant geld’, aldus DNB. Oudere shoppers overschatten hun pinpasgebruik vaker dan mensen van middelbare leeftijd. Hun sterke gewoonte om contant te betalen komt waarschijnlijk doordat ze voor een groot deel van hun leven alleen op die manier konden betalen.

Verder overschatten consumenten die gemiddeld kleine bedragen betalen hun pinpasgebruik vaker dan shoppers die gemiddeld grote bedragen afrekenen. Dat heeft volgens de bank te maken met het feit dat klanten voorheen vaak moesten bijbetalen bij het pinnen van kleine bedragen. Daardoor is een gewoonte ontstaan om kleine bedragen contant af te rekenen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!