'Mexx ten onder aan onderbezet en zwak bestuur'

De organisatie van Mexx kenmerkte zich na de overname door private equityfirma Gores door een onderbezet en zwak bestuur. Dat schrijft curator Frits Kemp op basis van betrokkenen in zijn faillissementsverslag.

Gores nam in september 2011 de aandelen over van Liz Clairborne, onder wie de resultaten al verslechterden. Een nieuw managementteam probeerde vervolgens tevergeefs de neerwaartse koers te keren. De periode daarna werden geregeld wijzigingen in het management doorgevoerd, waardoor er volgens de curator weinig knowhow in de vorm van ervaren medewerkers bij het modeconcern aanwezig was.

De curator concludeert verder dat er geen duidelijke en consistente visie was bij het bestuur en dat de kwaliteit van het cashmanagement onvoldoende was. “Door snelle personele wisselingen was er geen goede basis voor continuïteit en werden verantwoordelijkheden verkeerd ingevuld”, stelt Kemp. Dat leidde tot onbetrouwbare financiële vooruitzichten en andere administratieve problemen. Daarnaast leek er sprake van besluiteloosheid, waardoor de benodigde hervormingen niet of te laat zijn doorgevoerd.

Julia Hansen werd in februari 2013 aangesteld als ceo om het merk weer een frisse en vernieuwende uitstraling te geven. De eerste nieuwe collectie kwam pas echter in augustus 2014 in de winkels te liggen, toen het kwaad volgens de curator al was geschied. Daarnaast werd er volgens hem wellicht te veel van de collectie verwacht.

Mexx zag zijn omzet na 2006 ieder jaar teruglopen. Van de 829 miljoen euro op het hoogtepunt was in 2013 nog maar 315 miljoen over. Het verlies kwam dat jaar uit op 82,6 miljoen euro, nadat de modeketen een jaar eerder al 85,7 miljoen euro in het rood stond.

Mexx werd begin december failliet verklaard, waarna zes partijen een bod uitbrachten bij de curator. Eind januari maakte het concern een doorstart onder Eroglu Holding, een Turks concern dat daar 21 miljoen euro voor over had. Acht winkels in Nederland zijn opengebleven, terwijl tweehonderd medewerkers een dienstverband is aangeboden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!