De beste 1 april-grappen binnen retail

In het kader van de grappiste dag van het jaar hebben retailers uit binnen- en buitenland hun lolbroek uit de kast getrokken en weer een aantal opmerkelijke acties op poten gezet. Hier volgt een overzicht van de leukste 1 april-grappen van dit jaar, tot nu toe.

Free Billie
Betrapt! Billie, de mascotte van bol.com is aangetroffen in het magazijn van fonQ.nl. Na uitvoerig sporenonderzoek blijkt de blauwe boef via retourpost het distributiecentrum te zijn binnengeslopen. Billie hoopte hier waarschijnlijk informatie te verkrijgen over de productstrategie van de etailer. Uiteraard is het mannetje overgedragen aan de directie van fonQ. De etailer koppelt er maar gelijk een marketingactie aan. Klanten die Billie in de webshop vinden, kunnen op de betreffende productpagina hun vindersloon incasseren. Bol.com reageert laconiek. Fonq heeft gelukkig niet de echte Billie in gijzeling.

bvhujp9g4nb.png (1140×642)


Champagneontbijt
"Koffie is passé, bubbels zijn here to stay", beseft oprichter Ronald Bakker van koffieketen Bagels & Beans na een gesprek met een trendwatcher. Om onderscheidend te blijven in de hausse aan nieuwe koffietentjes wordt de formule en naam aangepast naar Bagels & Bubbels. Champagne en mousserende wijnen smaken namelijk prima met bagels. Denk maar aan het champagneontbijt.

Waar tout retailend Nederland worstelt om horeca-elementen in de winkels te mogen integreren, zijn de drankvergunningen voor de 62 vestigingen van Bagels & Beans allang klaar. 'De nieuwe vrijplaats voor bagels, bubbels en geluk' wordt zeer binnenkort gelanceerd. Santé!

PS: Vorig jaar kondigde Bagels & Beans al de komst van een 3D-printer voor bagels aan.

Binnen handbereik
Het is maar lastig dat klanten nooit goed bij de bovenste schappen kunnen, vindt Tesco. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: trampolines. Na uitvoerige tests worden in alle 3600 supermarkten String Stepper Shelf Solutions aan weerszijden van de gangpaden geplaatst. In het midden blijft voldoende ruimte over voor klanten met een boodschappenwagen. Volgens betrokken staan klanten te springen om de trampolines te gebruiken.

v4awvzzjiyy.jpg (590×350)

Domi-No-Driver
Google experimenteert met zelfrijdende auto's, maar daar gaat Domino's niet op wachten. De pizzaketen introduceert in Groot-Brittannië de Domi-No-Drivers: zelfrijdende scooters met verwarmde compartimenten. Dat scheelt niet alleen in de loonkosten, maar gaat ook nog eens vier keer sneller dan bezorging via een koerier.

Het voertuig navigeert via GPS door de steden, terwijl de geïntegreerde Pizza Interface de snelste route naar de klant berekent. Het gepatenteerde systeem Hungar (hunger detection and ranging) herkent onderweg potentiële obstakels en andere weggebruikers. Op een led-scherm op de neus van de scooter worden berichten aan passanten getoond, zoals 'sorry' en 'neem me niet kwalijk'. Bij aankomst stuurt de Domi-No-Driver automatisch een wachtwoord naar de klant, die daarmee het compartiment kan ontsluiten.

Op z'n honds
Honden en hun baasjes voelen elkaar vaak haarfijn aan. Hoewel honden soms meer dan tweehonderd commando's kunnen begrijpen, zou de communicatie een stuk gemakkelijker gaan als de eigenaar 'honds' zou leren. Online marktplaats Groupon komt daarom met een speciale cursus waarin de hondentaal centraal staat. Cursisten leren handige zinnen keffen, zoals: 'Als je nu niet stopt met blaffen, breng ik je naar een kennel en kom ik nooit meer terug.' Waarom is hier niemand eerder op gekomen?

Huisdieren blijken voor Groupon een dankbare bron van inspiratie te zijn. De etailer heeft namelijk vandaag Grøüber gelanceerd, een variatie op taxidienst Uber. Wie er gebruik van maakt, hoeft niet bang te zijn dat de katten op schoot klimmen en ongevraagd aandacht opeisen. Naast een grondige achtergrondcheck zijn ze namelijk allemaal gecastreerd.


Deze, deze en deze zijn ook leuk.