Is twee jaar genoeg voor V&D?

Twee jaar krijgt V&D van eigenaar Sun Capital. Dan moet het warenhuis uit de bloedrode cijfers zijn. Het warenhuisconcern hoopt volgend jaar break-even te draaien en in 2017 weer winstgevend te zijn, liet ceo John van der Ent vrijdag weten bij de presentatie van de toekomstplannen van de keten. Maar is het genoeg? Kan V&D in die tijd transformeren tot winstgevende organisatie?

'Waarom V&D het niet kan redden', prijkt boven een analyse geschreven door Cor Molenaar. Zelfs al zou het concern weer normale winsten gaan draaien vraagt Molenaar zich af hoeveel jaar het zal duren om uit de schulden te komen. 'Decennia is wel het minimum. Maar Sun Capital wil wel zijn geld terug hebben, vandaar dat er een termijn gesteld is van twee jaar om winstgevend te zijn.' Een bijzondere doelstelling, zegt hij, verwijzend naar de gegeven winstmarges en de schuldenlast van het concern. 'Want hoe betaal je leningen terug met acht procent rente?' Deze zorgen er volgens hem voor dat er geen ruimte is voor investeringen, terwijl die in retail juist hard nodig zijn.

Consument is sceptisch
Ook de consument is sceptisch, blijkt uit onderzoek van het programma Eén Vandaag in een speciale thema-uitzending over de crisis in de winkelstraat. Er heerst een dubbel gevoel over het warenhuis. Reacties onder de zeventien duizend respondenten zijn dat het warenhuis ouderwets, saai, rommelig en niet onderscheidend is en te weinig personeel heeft.

Maar ook positieve reacties: V&D wordt geassocieerd met een breed assortiment, het is een vertrouwde winkel, men roemt de locaties en La Place. Toch dacht 48 procent van het panel vorige week nog dat V&D over vijf jaar niet meer zou bestaan.

De reacties na de bekendmaking van de plannen zijn iets positiever (vier op de tien denkt dat V&D dan nog bestaat, na extra peiling onder 2500 leden). Eén op de vijf ondervraagden (negentien procent) gelooft dat de plannen V&D gaan redden. Over deze plannen denkt 34 procent van de consumenten dat het aanpassen aan lokale winkelgebieden het meest aantrekkelijk wordt om V&D te bezoeken. De plannen voor La Place (elf procent) en een Eredivisie-fanshop (negen procent) spreken de consument minder aan, en blijkt voor die laatste zelfs 'eerder een wegtrekker dan een aantrekker'.

Korten op personeel
V&D heeft vorig jaar een nettoverlies van 49 miljoen euro geleden en voelde zich begin dit jaar genoodzaakt alle stakeholders mee te laten betalen aan een herstructurering. De meeste verhuurders hebben ingestemd met een fikse huurverlaging tot juli en de ceo vertrouwt erop dat er ook voor de periode daarna een oplossing komt. De vakbonden weigeren echter nog altijd akkoord te gaan met een loonsverlaging. Eind deze maand bepaalt de rechter of V&D zijn werknemers mag korten.

Dat V&D tien miljoen moet besparen op personeelskosten is volgens de ceo een feit. Van den Ent is ervan overtuigd dat het gaat lukken, zegt hij in de uitzending van Eén Vandaag. Op de vraag of Van der Ent rekent met plannen die er nog helemaal niet zijn, zegt hij: 'Alle stakeholders zeiden: John kom maar met een plan. Samen met het personeel zijn we aan de slag gegaan en het plan werd met gejuich omarmd. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen uitkomen. Mocht dit niet lukken dan volgen er ontslagen. Dan heeft uiteraard niet mijn voorkeur.'De lagere loonkosten zijn cruciaal om financieel weer gezond te worden, dat roept Van der Ent al sinds zijn aanstelling. Begin dit jaar nog werd de warenhuisketen gered door een extra kapitaalinjectie van zestig miljoen euro door eigenaar Sun Capital en een verruiming van de kredietfaciliteiten door de banken. Verder kwam V&D een huurverlaging overeen met de eigenaren van de V&D-panden. Zijn deze maatregelen en de nieuwe plannen een oplossing, of blijft het een ongoing proces? Het warenhuis maakt tenslotte al twintig jaar verlies.

De prognose om in 2017 weer zwarte cijfers te schrijven is volgens Molenaar in elk geval te rooskleurig. Na het op een rijtje zetten van alle nadelen die kleven aan de nieuwe V&D-strategie is het voor hem duidelijk: dit gaat niet werken. 'Ook V&D (lees Sun Capital) heeft adviseurs (vooral financiële adviseurs), die ook spreadsheets doorrekenen. Met de gekozen strategie lijkt het er veel eerder op dat Sun Capital genoeg heeft van V&D en een elegante uitweg zoekt. De directieleden van V&D zijn gewoon 'puppets on a string', die dansen naar de wensen van Sun Capital.'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!