Detailhandel ziet niets in afschaffen contant geld

Het is niet realistisch om contant geld volledig af te schaffen. Dat zeggen Detailhandel Nederland en Betaalvereniging Nederland in De Telegraaf.

De organisaties reageren daarmee op het pleidooi van buitenlandse economen om cash geld af te schaffen. Secretaris Tom Ponjee van Detailhandel Nederland denkt dat de Nederlandse samenleving nog niet is ingericht op afschaffing van contant geld. Sommige retailers laten hun klanten al uitsluitend met hun pinpas betalen, zoals Marqt en Coffee Company. Deze retailers vertegenwoordigen volgens hem nog geen een procent van de markt.

Een ander argument tegen afschaffing is het ontbreken van alternatieven bij een storing, stelt de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. Het aandeel pinbetalingen op de markt is volgens deze vereniging in enkele jaren gestegen van twintig procent tot ruim de helft van alle transacties. "Over tien jaar kan de markt best zonder contant geld", voorspelt voorzitter Hans Achterhuis.

Retailers mogen een contante betaling vooralsnog niet weigeren. In Denemarken wordt gesproken over een wet om dat te veranderen, zegt adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. "Ik vind dat winkeliers dat moeten kunnen doen. Zolang het in geval van nood bij bijvoorbeeld een apotheek wel kan."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!