Amazon past fiscaal beleid aan

Amazon kanaliseert zijn omzet niet langer naar Luxemburg, waar de etailer profiteerde van lagere belastingen. De internetmarktplaats is begonnen met het boeken van omzet in individuele Europese landen, meldt The Wall Street Journal.

De verandering ging in per 1 mei, zo vertelt een woordvoerder aan de zakenkrant. Amazon profiteerde eerder van gunstige fiscale constructies via Luxemburg, Verkopen worden naar verluidt nu geboekt in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje. Hierdoor stijgen waarschijnlijk de belastingen die Amazon moet betalen. Naar eigen zeggen is de e-commercegigant al twee jaar bezig met de nieuwe opzet.

De Europese Commissie startte eind vorig jaar een onderzoek naar de belastingafspraken van Amazon in Luxemburg. Volgens The Sunday Times sluisde de Amerikaanse webwinkelgigant elf miljard pond (13,6 miljard euro) weg door bestellingen via zijn kantoor in Luxemburg te laten lopen. In een voorlopige conclusie melden de onderzoekers dat de belastingvoordelen in strijd zijn met het Europees recht.

Retailers als Starbucks, IKEA en Apple liggen eveneens onder vuur om hun fiscale regelingen. Zo vroeg het Nederlandse parlement hen vorig jaar onder meer om uitleg te geven over mogelijke belastingontwijking via Nederland. Om hun belasting te drukken hebben de retailers zogenaamde brievenbusfirma's in ons land.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!