Aantal franchisevestigingen loopt terug

Het aantal franchisevestigingen binnen retail is in 2014 met 3,4 procent gedaald. Het aantal franchiseformules in Nederland bleef stabiel, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) en de Rabobank.

De daling wordt bevestigd door de toenemende leegstand in de winkelkernen, aldus de onderzoekers. Het personeelsbestand van franchisevestigingen kende daarentegen een flinke groei. Vooral foodretailers zagen het aantal werknemers toenemen. Waar de foodspelers in 2013 over 121.900 werknemers beschikten, lag dat aantal in 2014 op 127.910. Hun omzet daalde daarentegen, van 13,6 miljoen naar 13,4 miljoen euro. Franchisers binnen retail zoeken nog altijd een antwoord op het consumentengedrag dat moeilijk te voorspellen is, aldus de NFV.

De totale omzet van franchisers in ons land daalde licht met 0,08 procent, terwijl het aantal medewerkers met 2,5 procent groeide. Het lijkt volgens de onderzoekers erop dat een aantal sectoren waaronder horeca in de opwaartse spiraal zitten. Tweederde van de franchisegevers geeft aan in 2015 weer groei te verwachten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!