​Amsterdam aan vooravond van eerste 'freezone'

Amsterdam stemt woensdag als eerste Nederlandse gemeente over regelluwe zones voor winkels en horeca. Als de politici het voorstel goedkeuren krijgt de Jan Evertsenstraat de primeur, meldt Het Financieele Dagblad.

De gemeente hoopt met behulp van freezones winkelstraten met veel leegstand nieuw leven in te blazen. Zo worden de exploitatie- en terrasvergunning afgeschaft die een ondernemer nodig heeft om een terras te openen. Ook wordt er afscheid genomen van de precariobelasting voor onder meer winkeluitstalling en gaat er wellicht ook een streep door de drank- en horecavergunning.

“Initiatieven van ondernemers en burgers moeten meer ruimte krijgen", zegt VVD-raadslid en initiatiefnemer Marja Ruigrok. Winkeliers moeten volgens haar niet meer belemmerd worden om spullen op straat te zetten, een terras in te richten of alcohol te schenken. Daarnaast worden ook bestemmingsplannen flexibel gemaakt.

Een zwakke plek van de freezone is echter dat winkeliers wel met hun buren moeten praten om een terras te openen. “Ook in een regelluwe zone moet je met alle belangen rekening houden", stelt Jeroen Jonkers van de winkelstraatvereniging Jan Eef. “Als iedereen een voorstel goed moet keuren, dan gebeurt er niets."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!