'Einde leegloop winkelstraten in zicht'

Nu het aantal faillissementen en opheffingen binnen retail afneemt komt mogelijk een einde aan de leegloop in de winkelstraten. Dat stelt kredietrapporteur Creditsafe op basis van eigen cijfers.

Het aantal faillissementen binnen de detailhandel is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald. Waar er in de eerste vier maanden van 2014 nog 313 retailers over de kop gingen, lag dat dit jaar 13,4 procent lager. In 2014 daalde het aantal faillissementen al ten opzichte van 2013. Met 904 faillissementen was dat jaar het absolute dieptepunt voor de retailsector, aldus Creditsafe.

Ook het aantal retailers dat zelf zijn activiteiten staakt is dit jaar verder gedaald. In de eerste vier maanden stopten 4429 winkels. Dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar. “Met het einde van de economische recessie eind 2013, lijken nu betere tijden aan te breken voor winkeleigenaren", stelt business development director Ronald van Megen.

Vooral fashionretailers hebben het dit jaar echter nog zwaar. Van de in de totaal 271 faillissementen die in het eerste kwartaal plaatsvonden, had 35 procent een kleding- of schoenenwinkel. Veel retailers bestonden al tientallen jaren. Van vijf ging de historie meer dan honderd jaar terug.

Aspirant-ondernemers kiezen minder vaak voor de detailhandel, stelt Creditsafe. Het eerste kwartaal was dit jaar goed voor 6811 startups, terwijl dat er in 2014 nog 7891 waren. Dat waren er toen ook al 15,8 procent minder dan in 2013.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!