Franchisesector legt gedragscode voor

Franchisegevers en –nemers hebben namens de Nederlandse Franchise Vereniging een conceptversie van een gedragscode gepresenteerd. Belanghebbenden kunnen tot eind juli reageren op de zogenoemde Nederlandse Franchise Code (NFC).

De definitieve code wordt 3 september aangeboden aan minister Kamp (Economische Zaken). Kamp gaf de franchisegevers en –nemers eind vorig jaar de opdracht om met een gedragscode te komen met duidelijkere regels over de wederzijdse rechten en plichten. Lukt dat niet, dan volgt wetgeving.

De Franchisenemers Alliantie Nederland en het Vakcentrum reageren positief of de gedragscode. De NFC vormt volgens hen een goede basis voor betere verhoudingen tussen de partijen.

Advocaat Nienke Slump is echter sceptisch over de gedragscode. Ze stond onder meer franchisers van Bakker Bart bij in een rechtszaak tegen hun moederbedrijf. “Als je kwaadwillende franchisegevers wilt aanpakken die grof geld verdienen over de rug van ondernemers, moet je de regels vastleggen in de wet", zegt ze in het Algemeen Dagblad.

Ook bedrijfsjurist Emiel Schaeffner van HEMA denkt niet dat een vrijblijvende gedragscode de verhoudingen in de franchisesector verbetert. “De relatie is schizofreen. Je draagt samen het merk, maar hebt allebei een glashelder eigenbelang." Een 'wettelijk haakje' is volgens hem cruciaal.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!