Als de vakbonden geen akkoord hadden bereikt met V&D, was het maar zeer de vraag wat er anders was gebeurd. “Hoeveel mensen waren er dan uiteindelijk ontslagen? En vooral: met wat voor sociaal plan?” Dat zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer tegenover de Volkskrant.
V&D wilde al het personeel 5,8 procent korten op zijn salaris, maar besloot na de onderhandelingen met FNV en CNV juist vierhonderd van de vijfduizend werknemers te ontslaan. De vakbonden waren bang dat andere retailers het voorbeeld van V&D zouden volgen, als het loonoffer doorgevoerd mocht worden. Den Heijer spreekt van ‘een akkoord met een zwart randje’. “Voor de mensen die hun baan kwijtraken is het heel triest.”
V&D probeerde met het loonoffer tien miljoen euro besparen. Of dat ook lukt door deze nieuwe reorganisatie, wil de keten niet zeggen. Retailexpert Cor Molenaar denkt dat een gemiddelde medewerker zo’n dertigduizend euro per jaar verdient. “Dan kom je op een besparing uit van zo’n twaalf miljoen euro.”
Het is echter nog onduidelijk wat het sociaal plan gaat kosten en of er verdere procedures volgen over de ontslagen. Bovendien is de sterke focus op kostenverlaging volgens Molenaar niet de koers waarmee V&D de toekomst in kan gaan. “Ze zijn daar volop bezig om het personeel te demotiveren”, zegt hij in De Financiële Telegraaf.
De ontslagen kunnen vallen in de winkels, distributiecentra of op het hoofdkantoor, waar in januari al vijftig banen werden geschrapt. Hoewel voor het personeel een onzekere periode aanbreekt, waren werknemers volgens Den Heijer opgelucht en blij dat er een akkoord is. “Ook al weten ze pas na de zomer of hun baan op de tocht staat.”
Reacties 0