'Bouwmarkten procederen zich suf'

Praxis en Van Neerbos Bouwmarkten spannen bij iedere nieuwe winkel van Hornbach procedures aan. “Ik kan me geen plaats herinneren waar dat niet zo was”, zegt expansiemanager Jacqueline Tijchon van Hornbach tegenover Trouw.

Hornbach beschikt inmiddels over negen vestigingen in ons land. Over al deze plaatsen is geproceceerd. “En altijd komen de bezwaren van Van Neerbos en Praxis, steeds zonder resultaat”, aldus Tijchon. Hornbach heeft op zijn beurt in het verleden de komst van Praxis meermaals aangevochten.

De landelijke bouwmarktketens procederen zich volgens Trouw suf. Via de bestuursrechter willen ze de bouw van nieuwe winkels en uitbreiding van bestaande vestigingen verbieden of in ieder geval vertragen. Op dit moment wordt er een juridische strijd uitgevochten in Zwolle. Sinds Hornbach begin 2013 toestemming kreeg van de gemeente voor de bouw van een grote winkel in de stad zijn er zeker zes rechtszaken en procedures aangespannen. “Gamma en Praxis proberen ons gewoon buiten de stad te houden”, zegt Tijchon.

Praxis twijfelt aan de conclusie van de gemeente dat er nog regionale behoefte is aan een bouwmarkt. Zwolle heeft volgens de retailer gegoocheld met cijfers om de komst van de Duitse bouwmarktketen mogelijk te maken. De komst van Hornbach zou volgens Praxis ‘rampzalig’ zijn, omdat zowel de leegstand zal toenemen en er een verkeers- en parkeerchaos ontstaat.

Van Neerbos, de grootste franchisenemer van Gamma en Karwei, liet vorige maand al weten dat gemeenten bij de verkoop van stukken grond amper rekening houden met de gevolgen voor de detailhandel. “Ze zitten vast in het oude denken”, aldus vastgoedmanager Pim Pierrot. Zo is ook Bauhaus door sommige gemeenten op locaties neergezet waar helemaal geen detailhandel was toegestaan. “Maar dat bestemmingsplan wordt gewoon uitgegumd en gewijzigd."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!