​Macintosh-ceo: ‘Nog altijd te veel schoenenwinkels’

Ondanks dat in bijna drie jaar tijd één op de negen schoenenwinkels is verdwenen, is er nog steeds sprake van overaanbod. Van de huidige circa drieduizend vestigingen is een kwart overbodig, zegt Macintosh-ceo Kurt Staelens tegen De Financiële Telegraaf.

De schoenenbranche werd dit jaar al opgeschrikt door faillissementen van onder meer Schoenenreus, Taft, House of Shoes en Van Dalen. Zulke saneringen in het winkelbestand zijn volgens Staelens nodig vanwege het huidige overaanbod. “Die faillissementen geven ons weer lucht.”

Het concern achter onder meer Invito, Manfield en Scapino kreeg het vooral vorig najaar zwaar. De weersomstandigheden hadden volgens Staelens een enorme invloed op de omzet. Dat leidde volgens de krant destijds zelfs tot een verkoopoekaze van operationsmanager Ryan van Os.

Macintosh bleef met te grote voorraden zitten, zegt de ceo nu. “Die moet je veel wegretailen.” Het leidde tot noodgedwongen uitverkoop bij zijn schoenenketens, waardoor de prijzen volgens Staelens met 3,5 procent zijn gedaald.

Een ander probleem in de sector is het hoge retourpercentage bij online bestellingen. Zestig procent van alle online bestelde schoenen wordt teruggestuurd, stelt Staelens. Bij Macintosh ligt dat dankzij zijn voetscan en de mogelijkheid om ze bij het afhalen in de winkel te passen op circa 25 procent.

Het omzetaandeel van online mag van de ceo doorgroeien naar datzelfde percentage, zegt Staelens. In de schoenenbranche wordt volgens hem nu zo’n zeventien tot achttien procent online verkocht. “Wij doen vijftien procent.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!