Friese fashion factory, alleen voor mannen

De opening werd begin vorig jaar al aangekondigd, maar was vorige maand pas een feit. De winkel voor De Heeren van Rinsma moest dan ook helemaal vanaf de grond worden opgebouwd. Aan de Lijnbaan in Gorredijk, naast de bekende modezaak voor vrouwen.

“Er gaat geen dag voorbij of er wordt gevraagd waarom wij geen herenkleding verkopen”, vertelde directeur Gerk Jan Rinsma vorig jaar, bij het boren van de eerste paal, in huis-aan-huisblad De Woudklank. “Het antwoord is simpel: als we het doen, willen we het goed doen.”

De foto’s van de ‘fashion factory’ zijn in ieder geval veelbelovend. Mannen kunnen in het Friese dorp terecht voor one-stop-shopping op duizend vierkante meter. Dat zijn weliswaar drie keer minder meters dan in de vrouwenwinkel, maar nog altijd voldoende voor een goed café met open haard, chesterfields, koffietafel en loungehoek. Die gezelligheid en huiselijkheid wordt gecombineerd met een stoere, industriële ‘look and feel’. Het concept en ontwerp komt uit de koker van Binnenbrand, het bureau dat ook al verantwoordelijk was voor onder meer The Bakery in Reusel.

Sake Rinsma, de vijfde generatie Rinsma, is samen met Wytze Peenstra verantwoordelijk voor de nieuwe mannenmodezaak. Peenstra, tevens eigenaar van mannenmodezaak Huys 11, speurt daarbij op modebeurzen naar bekende, nieuwe en exclusieve merken die mannen van 18 tot 88 jaar moeten aanspreken. Zij moeten zich in de winkel van top tot teen kunnen kleden voor elke situatie.

Met De Heeren van Rinsma gaat het familiebedrijf terug naar zijn roots. In 1888 werd namelijk gestart met herenkleding. Daarnaast sluit de industriële uitstraling aan bij de locatie van de winkel, die ooit als industrieterrein diende. Op de plek van de nieuwe winkel stond vroeger een touwfabriek. Het pand van De Heeren refereert naar eigen zeggen ‘aan die tijden van stoere bedrijvigheid waar mannen in touw waren om hun brood te verdienen’.

Bij binnenkomst komen klanten in de ‘productiehal’ van de winkel, waar tijden van vroeger moeten herleven. Verder bevindt de ‘backoffice’ zich op de begane grond, waar onder meer met Perzische tapijten een luxe lounge-achtige sfeer is gecreëerd. Op de eerste verdieping is het ‘directiekantoor’ van De Heeren van Rinsma. Een Heerenkamer, wordt het ook wel genoemd. Klanten vinden daar namelijk een exclusieve, personal shop met onder meer kostuums, het atelier en, uiteraard, biljart.

Fotografie: Michael van Oosten

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in