​Zo ziet de tandem Ahold-La Place eruit

Dat Ahold wat nieuws ging proberen in Boston was al enige tijd bekend, maar dat ook La Place erbij betrokken is wordt nu pas duidelijk. Ook al is het volgens De Financiële Telegraaf puur toeval, een samenwerking tussen twee grote Nederlandse retailers kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Ahold beschikt in de Verenigde Staten over een innovatietak met de naam Fresh Formats. Die heeft vanuit het hoofdkantoor de opdracht gekregen nieuwe dingen uit te proberen. Daarvoor klopte de bedrijfstak nietsvermoedend aan bij Little Kitchen, de Amerikaanse tak van La Place. Het resulteerde in een licentieovereenkomst voor de eerste winkel van bfresh in Boston. En dat ziet er zo uit.

Bfresh staat voor ‘fresh foods, smart value and local convenience’, verdeeld over zo’n duizend vierkante meter. De winkel is gevestigd in een voormalig filiaal van Staples en onlangs geopend, maar de officiële lancering is pas aanstaande vrijdag.

Little Kitchen bereidt voor Ahold maaltijden op locatie, zoals La Place ook in ons land doet. Volgens Supermarket News worden daarvoor eenvoudige ingrediënten en een wisselend menu gebruikt. Verder wordt het brood in de winkel gebakken in een houtoven.

In de winkel is ook een tapafdeling, waar klanten een breed scala aan organische en internationale bonen en granen kunnen aanschaffen. Een dergelijk systeem introduceerde Albert Heijn eerder dit jaar in ons land voor, jawel, hagelslag.

In de winkel liggen volgens een woordvoerder van Ahold geen producten die bij zusterformules Giant en Stop & Shop te koop zijn. Volgens medewerkers in de winkel is er tevens geen ruimte voor ‘trade-offs’, maar alleen voor het beste van het beste. Daaronder zitten ook gezonde voedselkeuzes tegen concurrerende prijzen. De medewerkers laten verder weten dat de winkel zo is ontworpen dat er weinig opslagruimte is, maar juist een ruime inrichting om producten ‘voor zichzelf te laten spreken’.

Rabobank-analist Patrick Roquas dicht de formule na zijn bezoek goede kansen toe. Ahold heeft een vernieuwing volgens hem hard nodig in de Verenigde Staten, omdat de marges onder druk staan vanwege de stevige concurrentie in het land. “Maar bfresh zag er veelbelovend uit", stelt hij. “Dit is iets met lef. Je krijgt het gevoel dat er iets gebeurt.”

Ahold benadrukt dat het niet gaat om een nieuwe strategie, maar dat de mogelijkheden in de markt worden onderzocht. “Fresh Formats heeft de opdracht gekregen om aan innovaties te werken. Meer niet.” De Amerikaanse tak van Ahold wil echter meer kleine verswinkels openen, meldde de Philadelphia Business Journal onlangs. In die stad ging een vergelijkbare formule met de naam Everything Fresh open. Fairfield, Connecticut moet de volgende halte worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in