De binnenlandse consumptie zal komend jaar verder stijgen door een toename van het besteedbaar inkomen van huishoudens. Daarmee draagt de consumptie substantieel bij aan de groei van de Nederlandse economie. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) bij de publicatie van een voorlopige raming voor 2016.

Het CPB verwacht dat de consumptie van huishoudens na een groei van 1,6 procent dit jaar, in 2016 met 1,9 procent zal toenemen. Het reëel besteedbaar inkomen groeit met respectievelijk 1,4 en 1,7 procent. Dat komt doordat de loonstijging hoog uitvalt door de lage inflatie, mensen meer gaan verdienen doordat de werkgelegenheid geleidelijk toeneemt en de lasten met vijf miljard worden verlicht.

Ook het herstel van de woningmarkt pakt volgens het bureau positief uit voor de consumptie. De woningmarkt gaat de consumptie nu stimuleren, waar deze in de crisisjaren juist een rem was. Huizenprijzen stijgen weer, terwijl huishoudens meer woninggerelateerde uitgaven doen.

Verder wijst het CPB er op dat het consumentenvertrouwen al enige maanden positief is en al ruim een jaar boven het langjarig gemiddelde ligt. Een deel van de inkomensgroei in 2015 en 2016 leidt echter pas in latere jaren tot meer consumptie, omdat huishoudens het extra inkomen niet direct uitgeven, maar ook oppotten.