​Winkelstraatvereniging wil vastgoed beheren

De Amsterdamse Jan Evertsenstraat wil zelf winkelpanden in beheer nemen om te kunnen bepalen welke huurders erin komen. Daarvoor wordt geprobeerd een buurtcoöperatie op te richten, vertelt Jeroen Jonkers van de winkelstraatvereniging Jan Eef in Het Parool.

De eerste bijeenkomst werd bezocht door circa vijftig belangstellenden. De nieuwe coöperatie moet gerund worden door buurtbewoners en ondernemers, zonder tussenkomst van de gemeente of een commercieel vastgoedkantoor. “Dat bewoners én ondernemers samen investeren in vastgoed heb ik nog niet eerder gezien”, aldus Jonkers.

Belanghebbenden kunnen voor vijftig euro een aandeel kopen en zo meebepalen welke winkels er in de straat komen. Als ze bijvoorbeeld een boekwinkel in de straat willen hebben, is dat volgens Jonker snel geregeld. “Hoewel het financieel niet erg aantrekkelijk is, is het op maatschappelijk vlak een aanwinst voor de buurt.”

De teller staat inmiddels op ruim negentienduizend euro, maar Jonkers streeft naar een halve ton. Het concept wordt de komende tijd uitgekristalliseerd, zegt hij. “We moeten zelf ook nog uitzoeken hoe het precies vorm zal krijgen.”

De Jan Evertsenstraat werd eerder dit jaar al aangewezen als eerste freezone, een locatie waar winkeliers en horeca exploitanten kunnen ondernemen zonder last te hebben van knellende regels. Die pilot draait nu zo’n vier maanden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!