Action bouwt zijn financiële voorsprong ten opzichte van HEMA de komende twaalf tot achttien maanden verder uit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s in een rapport, waarin de financiële situatie tussen de twee Nederlandse retailers wordt vergeleken.

Moody’s schat de kredietwaardigheid van Action momenteel al hoger in dankzij ‘aanhoudend sterke prestaties’. In tegenstelling tot HEMA heeft de discounter een stabiele winstgroei en sterke kasstroom, waardoor de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen verbeterd kan worden.

“Action heeft een flexibelere inkoopstrategie, goedkopere winkellocaties en een hogere gemiddelde omzet per winkel”, stelt analist David Beadle. De winkelketen werkt volgens hem bovendien kostenefficiënter doordat de consument per categorie minder keuzemogelijkheden wordt geboden.

Action heeft zijn omzet tussen 2011 en 2014 dankzij winkelopeningen en groei in bestaande winkels flink zien toenemen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) is in die periode gemiddeld met 24 procent per jaar toegenomen. HEMA had in die periode juist last van teruglopende omzetten, terwijl het bedrijfsresultaat met 12,9 procent per jaar afnam.

Moody’s verwacht dat Action de komende twaalf tot achttien maanden met hetzelfde tempo gaat groeien. HEMA ziet zijn winstgevendheid in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk minder hard teruglopen door de aangekondigde strategische veranderingen en het verbeterende economische klimaat, maar kan volgens de kredietbeoordelaar daarmee niet voorkomen dat het gat met Action nog groter wordt.